piątek, 10 lutego 2017

ŁOSOŚ Z GREMOLATĄ 

PIETRUSZKOWO - CYTRUSOWĄ





Składniki na 1-2 porcje:
  • porcja świeżego łososia (waga ok. 300g)
  • sól, pieprz
  • olej
Na gremolatę:
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz  
Zacząć od przygotowania gremolaty. Owoce sparzyć, wyszorować skórkę szczoteczką. Zetrzeć skórkę z cytryny na drobnych oczkach (ścieramy tylko żółtą część skórki), posiekać ją dodatkowo drobno. Wycisnąć sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Czosnek przecisnąć lub drobniutko posiekać. Natkę pietruszki posiekać. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut.

Filet ze skórą opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Dotykając palcami, sprawdzić czy nie ma jakichś ości (jeśli są, usunąć je za pomocą pęsety). Natrzeć łososia olejem ze wszystkich stron, oprószyć solą i odrobiną pieprzu.
Patelnię teflonową rozgrzać bez użycia oleju, suchą. Gdy będzie gorąca, położyć na niej łososia skórą do dołu. Nie ruszać, nie przesuwać, nie obracać, żeby skórka się nie uszkodziła. Po minucie zmniejszyć ogień pod patelnią do połowy i smażyć jeszcze kolejne 3 minuty. Kolor mięsa łososia powinien zmienić się z ciemnoróżowego na jasny, prawie biały, do połowy wysokości filetu.  Odwrócić łopatką na drugą stronę i dalej smażyć przez około 2-3 minuty.
Zdjąć z patelni, odłożyć na talerz, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na chwilę, żeby doszedł. 

Podawać z gremolatą wyłożoną na łososiu lub podaną oddzielnie w miseczce, do samodzielnego nakładania. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz