poniedziałek, 27 lutego 2017

SAŁATKA Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM



Składniki na 2 porcje:
  • 4 garście mieszanki sałat zielonych
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • 100g sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią), w temp. pokojowej
  • 1 mała cebulka, dymka lub szalotka
Na dressing:
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • odrobina czarnego pieprzu
  • mała szczypta suszonego tymianku 
Składniki dressingu wymieszać w kubeczku, odstawić na chwilę. 

Gruszkę obrać cieniutko, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ser pokroić również w kostkę lub poodrywać kawałki. Dymkę posiekać niezbyt drobno.

W misce umieścić porwaną na kawałki sałatę, gruszkę i ser. Posypać dymką. Dodać dressing i wymieszać. Podawać po kilku minutach, w temperaturze pokojowej. 
Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz