LEMON CURD - KREM CYTRYNOWY
Składniki na 1,5 szklanki kremu:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80g masła
- 160g cukru
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z jednej cytryny
W garnuszku roztrzepać rózgą kuchenną jajka z żółtkami, dodać cukier i wymieszać do połączenia. Na kuchence postawić garnek z niewielką ilością wody, na nim ustawić garnuszek z jajkami i cukrem. Nad parą rozpuszczać masę, od razu dodając masło oraz sok i skórkę z cytryny. Cały czas mieszać, aż zacznie gęstnieć (trwa to około 10 minut). Zdjąć i przestudzić.
Jeśli pojawią się grudki, przetrzeć krem przez sitko. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce, do dwóch tygodni.
Krem cytrynowy lemon curd można stosować do przekładania tortów, ciast, deserów, dekorowania babeczek, naleśników, bezy, do smarowania tostów lub kruchych ciastek. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz