wtorek, 7 marca 2017

LEMON CURD - KREM CYTRYNOWY



Składniki na 1,5 szklanki kremu:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80g masła
  • 160g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z jednej cytryny
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wyszorować szczoteczką, z jednej cytryny zetrzeć skórkę (tylko żółtą część skórki!) i drobno tą skórkę posiekać. Wycisnąć sok z obu cytryn.




W garnuszku roztrzepać rózgą kuchenną jajka z żółtkami, dodać cukier i wymieszać do połączenia. Na kuchence postawić garnek z niewielką ilością wody, na nim ustawić garnuszek z jajkami i cukrem. Nad parą rozpuszczać masę, od razu dodając masło oraz sok i skórkę z cytryny. Cały czas mieszać, aż zacznie gęstnieć (trwa to około 10 minut). Zdjąć i przestudzić.
Jeśli pojawią się grudki, przetrzeć krem przez sitko. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce, do dwóch tygodni.

Krem cytrynowy lemon curd można stosować do przekładania tortów, ciast, deserów, dekorowania babeczek, naleśników, bezy, do smarowania tostów lub kruchych ciastek. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz