czwartek, 30 marca 2017

ZUPA Z PIECZONEGO KALAFIORA I PORA



Składniki na 3 porcje:
  • 1 kalafior średniej wielkości
  • pół niedużego pora (jasnozielona część)
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1,5l bulionu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta majeranku
  • kilka łyżek śmietany 18% lub pół szklanki mleka kokosowego
Do podania:
  • jogurt naturalny gęsty
  • posiekane orzechy włoskie
  • posiekana dymka 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, por i pietruszkę przekroić wzdłuż na pół. W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce rozprowadzić trochę oleju, ułożyć kalafior, pietruszkę i por, posolić lekko i skropić z wierzchu odrobiną oleju. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut.

W garnku zagrzać bulion. Ząbek czosnku rozgnieść i dodać do bulionu. Upieczone warzywa przełożyć w całości do bulionu (wraz z pozostałymi na blaszce sokami), przyprawić gałką muszkatołową i majerankiem. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut.

Zupę zmiksować na krem. Podgrzać ponownie, dodać śmietanę lub mleko kokosowe, zagotować i zdjąć z ognia. 

Podawać z kleksem jogurtu na środku, posypane orzechami i dymką. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz