środa, 5 kwietnia 2017

MAKARON Z KURCZAKIEM I PAK CHOI PO AZJATYCKU




Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1-2 kapustki pak choi
  • 1 cebula
  • ok. 100g makaronu, np. mie/chow main itp.
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść orzechów nerkowca
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i odstawić.

Kurczaka pokroić na kawałki lub paski, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką ziemniaczaną.
Kapustę pak choi przekroić wzdłuż na pół, potem na nieduże kawałki; zielone liście kapusty odłożyć na bok. Cebulę pokroić w piórka.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz orzechy nerkowca. Podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać kurczaka i smażyć, często mieszając, aż kurczak się zrumieni.

Wrzucić kawałki kapusty, doprawić całość imbirem i smażyć około dwie minuty. Dodać zielone liście kapusty, sos sojowy, sos rybny i sok z cytryny. Smażyć całość na niewielkim ogniu przez dwie minuty, dodać ugotowany makaron i mieszając, smażyć kolejne dwie-trzy minuty.

Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Podawać posypane suszonym płatkami chilli, posiekaną dymką oraz sezamem. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz