czwartek, 13 kwietnia 2017

ŻUREK Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM



Składniki na 4-5 porcji:
  • 1 litr bulionu (najlepiej domowy)
  • 0,5l żuru (domowy lub Żur Śląski Oblaty)
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka (można pominąć)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 kawałki kiełbasy wiejskiej/swojskiej
  • kawałek boczku wędzonego
  • olej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 18-30%
  • jajka na twardo lub ugotowane ziemniaki do podania
  • posiekana natka pietruszki
Kiełbasę i czosnek pokroić na plasterki, boczek w kostkę, cebulę w piórka. Jeśli używamy marchew, pokroić ją w kostkę.  W garnku rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę, boczek, cebulę i marchew. W międzyczasie podgrzać osobno bulion. Gdy składniki będą już usmażone, zalać je gorącym bulionem, dodać czosnek oraz majeranek. Gotować całość na średnim ogniu przez 15 minut. 

Do bulionu wlać żur, gotować całość około 10 minut. Dodać chrzan i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem (ale niekoniecznie, boczek i bulion powinny być wystarczająco słone). 

W kubeczku rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego żurku, żeby się zahartowała; po czym wlać do garnka, zamieszać i zagotować przez chwilę.

Zdjąć z ognia, nakładać na talerze z pokrojonym jajkiem na twardo lub ziemniakami, posypane natką. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz