piątek, 28 kwietnia 2017

OMLET ZE SZPINAKIEM, SEREM 

I AVOCADO



Składniki na 1-2 porcje:

  • 3 duże jajka
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • kawałek sera pleśniowego (blue cheese lub gorgonzola)
  • 1/2 avocado
  • kawałek dymki lub szczypiorek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju + łyżka masła
Avocado obrać i pokroić w kosteczkę. Dymkę lub szczypiorek posiekać z grubsza. Liście szpinaku umyć, starannie odsączyć i grubo pokroić. Ser pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i masła. Wrzucić liście szpinaku, delikatnie osolić. Na średnim ogniu podsmażać mieszając, przez około minutę, aż szpinak "zwiędnie". Przełożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru soków. 

Na tej samej patelni znów rozgrzać łyżkę oleju. Jajka rozbełtać widelcem w kubeczku bardzo energicznie, przyprawić odrobiną soli. Wlać masę jajeczną i smażyć, bez mieszania, na średnim ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, delikatnie podważać łopatką boki omletu i przechylać lekko patelnię, by płynna masa mogła dostać się pod spód omletu. Zdjąć z ognia w chwili, gdy środek omletu jest jeszcze nie do końca ścięty. 
Na omlet wyłożyć szpinak, avocado i posiekaną dymkę. Posypać kosteczkami sera oraz suszoną żurawiną. 
Podawać natychmiast, przyprawione świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz