środa, 18 września 2019

KURCZAK Z KURKAMI



Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 200g świeżych kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej +2 łyżki wody do zagęszczenia
  • posiekana natka pietruszki

Przygotować kurkiOczyścić kurki z piasku - ja wkładam je do miski, posypuję łyżeczką soli i zalewam gorącą wodą tak, żeby uniosły się na powierzchni wody kilka centymetrów nad dnem. Zostawiam na kilka minut (zanieczyszczenia opadają na dno) i wyciągam je łyżką cedzakową na sitko, żeby je osuszyć. Czynność tą można powtórzyć, jeśli piasku na grzybach jest więcej.

Filet z kurczaka pokroić w niewielkie kawałki lub paski, oprószyć obficie solą i pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plastry. Odsączone grzyby przekroić na pół, jeśli są duże.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kawałki kurczaka. Obsmażyć na średnim ogniu, często mieszając, przez około 3-4 minuty. Przełożyć mięso na talerz i przykryć.

Na tej samej patelni wlać jeszcze jedną łyżkę oleju, mocno rozgrzać i wrzucić kurki. Delikatnie mieszając, smażyć aż zaczną się lekko brązowić na brzegach. Nieco zmniejszyć ogień, dodać z powrotem kurczaka oraz czosnek. Przyprawić tymiankiem i smażyć jeszcze 4-5 minut. 

W kubeczku wymieszać mąkę z wodą, zawiesinę powoli wlać do potrawy i mieszając, doprowadzić do zgęstnienia, około minuty. Zdjąć z ognia, posypać natką. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz