środa, 4 września 2019

KURCZAK W SOSIE BROKUŁOWYM



Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy)
  • 1 świeży brokuł
  • olej do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 goździki
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 1/2 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • posiekana dymka i sezam do podania
Filet pokroić na niewielkie kawałki lub w paski. Brokuł opłukać, oddzielić różyczki od łodygi (łodygę można później wykorzystać np. do zupy). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka, przyprawić solą i pieprzem i smażyć na dość dużym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Gdy zacznie się rumienić zmniejszyć ogień, dodać cynamon, gałkę, imbir oraz goździki i dalej smażyć, mieszając, około 3 minuty. Usmażonego kurczaka zdjąć na talerz i przykryć.

Na tej samej patelni dodać łyżkę oleju oraz wrzucić różyczki brokuła. Smażyć dość intensywnie, aż brzegi brokułów zaczną się brązowić. Po chwili podlać wodą i dodać odłożonego wcześniej kurczaka oraz czosnek. Wlać sos sojowy i dusić całość 10 minut, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 

W kubeczku wymieszać odrobinę zimnej wody z łyżeczką mąki, wlewać powoli do gotującej się potrawy. Mieszając, dusić całość jeszcze ok. 2 minuty i zdjąć z ognia. 

Podawać z ryżem lub ziemniakami, posypane sezamem oraz posiekaną dymką. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: lecremedelacrumb.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz