KURCZAK W SOSIE BROKUŁOWYM
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy)
- 1 świeży brokuł
- olej do smażenia
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 goździki
- szczypta imbiru
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- ok. 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- posiekana dymka i sezam do podania
Filet pokroić na niewielkie kawałki lub w paski. Brokuł opłukać, oddzielić różyczki od łodygi (łodygę można później wykorzystać np. do zupy). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka, przyprawić solą i pieprzem i smażyć na dość dużym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Gdy zacznie się rumienić zmniejszyć ogień, dodać cynamon, gałkę, imbir oraz goździki i dalej smażyć, mieszając, około 3 minuty. Usmażonego kurczaka zdjąć na talerz i przykryć.
Na tej samej patelni dodać łyżkę oleju oraz wrzucić różyczki brokuła. Smażyć dość intensywnie, aż brzegi brokułów zaczną się brązowić. Po chwili podlać wodą i dodać odłożonego wcześniej kurczaka oraz czosnek. Wlać sos sojowy i dusić całość 10 minut, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W kubeczku wymieszać odrobinę zimnej wody z łyżeczką mąki, wlewać powoli do gotującej się potrawy. Mieszając, dusić całość jeszcze ok. 2 minuty i zdjąć z ognia.
Podawać z ryżem lub ziemniakami, posypane sezamem oraz posiekaną dymką. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: lecremedelacrumb.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz