TARTA Z FIGAMI, SEREM KOZIM
I SZYNKĄ
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (z lodówki)
- 1 duża cebula
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 3 świeże figi
- kilka plastrów sera koziego
- kilka plastrów szynki parmeńskiej/serrano/itp.
- do podania: świeże listki sałaty roszponki/szpinaku/koperek/ziarna słonecznika
- ocet/krem balsamiczny
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Figi umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko osolić. Podsmażać, często mieszając, na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Dodać szczyptę tymianku, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia.
Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i rozłożyć na papierze. Środek ponakłuwać widelcem. Pozostawiając około 2 cm "ramki" suchego ciasta po obrzeżach (podczas pieczenia "ramki" same wyrosną), wyłożyć usmażoną cebulę i równomiernie rozprowadzić po cieście.
Na cebuli porozkładać plastry sera koziego, następnie plasterki figi oraz na wierzchu plastry szynki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć, posypać wierzch listkami sałaty, słonecznikiem i koperkiem oraz lekko skropić octem balsamicznym. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć, posypać wierzch listkami sałaty, słonecznikiem i koperkiem oraz lekko skropić octem balsamicznym. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz