poniedziałek, 23 września 2019

TARTA Z FIGAMI, SEREM KOZIM 

I SZYNKĄ



Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (z lodówki)
  • 1 duża cebula 
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • 3 świeże figi
  • kilka plastrów sera koziego
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej/serrano/itp.
  • do podania: świeże listki sałaty roszponki/szpinaku/koperek/ziarna słonecznika
  • ocet/krem balsamiczny


Cebulę obrać, pokroić w piórka. Figi umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko osolić. Podsmażać, często mieszając, na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Dodać szczyptę tymianku, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. 

Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i rozłożyć na papierze. Środek ponakłuwać widelcem. Pozostawiając około 2 cm "ramki" suchego ciasta po obrzeżach (podczas pieczenia "ramki" same wyrosną), wyłożyć usmażoną cebulę i równomiernie rozprowadzić po cieście. 



Na cebuli porozkładać plastry sera koziego, następnie plasterki figi oraz na wierzchu plastry szynki. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć, posypać wierzch listkami sałaty, słonecznikiem i koperkiem oraz lekko skropić octem balsamicznym. Podawać natychmiast. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz