MAKARON Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM
- 2 porcje dowolnego makaronu (spaghetti, rurki, kolanka)
- ok. 300g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- ok. 1 szklanka mleka kokosowego LUB 1/2 szklanki śmietany 18%-30%
- garść posiekanej natki
Nastawić osoloną wodę do gotowania makaronu. W międzyczasie oczyścić pieczarki i pokroić na grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić plasterki pieczarek. Smażyć je na dość dużym ogniu, często mieszając, aż się zaczną rumienić. Dodać cebulę, delikatnie osolić i i smażyć dalej, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru.
Dodać sos sojowy oraz czosnek i tymianek. Mieszając, podsmażyć jeszcze ok. 2 minuty. Jeśli używamy mleko kokosowe, dodać je do patelni, zamieszać i zmniejszyć ogień, dusząc całość pod częściowym przykryciem, około 8-10 minut. Jeśli używamy śmietany, po dodaniu czosnku wlać około pół szklanki wody z gotującego się makaronu (zawiera skrobię, która zagęści nam sos), a po 5 minutach duszenia sosu wlać śmietanę i gotować całość przez jakieś 2-3 minuty.
Pod koniec dodać natkę oraz doprawić sos pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem, świetnie pasuje również do ryżu, kaszy lub placków ziemniaczanych. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz