poniedziałek, 19 sierpnia 2019

MAKARON Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM



Składniki na 2 porcje:

  • 2 porcje dowolnego makaronu (spaghetti, rurki, kolanka)
  • ok. 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ok. 1 szklanka mleka kokosowego LUB 1/2 szklanki śmietany 18%-30%
  • garść posiekanej natki
Nastawić osoloną wodę do gotowania makaronu. W międzyczasie oczyścić pieczarki i pokroić na grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. 

Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić plasterki pieczarek. Smażyć je na dość dużym ogniu, często mieszając, aż się zaczną rumienić. Dodać cebulę, delikatnie osolić i i smażyć dalej, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. 

Dodać sos sojowy oraz czosnek i tymianek. Mieszając, podsmażyć jeszcze ok. 2 minuty. Jeśli używamy mleko kokosowe, dodać je do patelni, zamieszać i zmniejszyć ogień, dusząc całość pod częściowym przykryciem, około 8-10 minut. Jeśli używamy śmietany, po dodaniu czosnku wlać około pół szklanki wody z gotującego się makaronu (zawiera skrobię, która zagęści nam sos), a po 5 minutach duszenia sosu wlać śmietanę i gotować całość przez jakieś 2-3 minuty.

Pod koniec dodać natkę oraz doprawić sos pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem, świetnie pasuje również do ryżu, kaszy lub placków ziemniaczanych. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz