czwartek, 1 sierpnia 2019

LETNI SERNIK Z GALARETKĄ I OWOCAMI



Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:

  • 60g masła (prosto z lodówki, pokrojonego w kosteczkę)
  • 100-120g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 dużego jajka
Powyższe składniki - oprócz jajka - wymieszać w misce, rozcierając masło aż powstanie kruszonka (nie za długo!). Dodać jajko, szybko zagnieść dłońmi na gładką masę. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając około 2cm papieru na zewnątrz, poza obręcz. Zagniecione ciasto wyłożyć na spód, palcami wylepić dokładnie całe dno oraz boki do wysokości około 1-1,5cm. Wstawić tortownicę do lodówki na ok. 15 minut. 


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić tortownicę i piec około 15-20 minut, na złoto-brązowy kolor. 

Na masę serową:
  • 500g twarogu w kostce (zmielonego dwukrotnie)
  • 250g mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 duże jajko
Wszystkie składniki masy serowej - oprócz jajka - zmiksować razem. Dodać jajko i jeszcze chwilę miksować, do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika (nadal 180 stopni). 



Piec około 30-35 minut (masa powinna się ściąć, ale nie przesuszyć). Wyjąć sernik i całkowicie wystudzić.

Na warstwę owocową:
  • 2 galaretki czerwone w proszku (u mnie truskawkowa i wiśniowa)
  • dowolne owoce lata (najlepiej czerwone - maliny, porzeczki, truskawki)
Owoce umyć, dokładnie osączyć na ręczniku papierowym. Galaretki przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, jednocześnie oba smaki w jednym naczyniu. Wystudzić i wstawić na trochę do lodówki, żeby zaczęły lekko tężeć (trzeba pilnować, żeby się za mocno nie ścięły, żeby nie zepsuć efektu).

Na serniku ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką, rozprowadzając ją równomiernie. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. 

Sernik przechowywać w lodówce, głównie ze względu na galaretkę. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz