czwartek, 25 lipca 2019

HOT-DOGI Z GRILLA



Składniki na 3 hot-dogi:

  • 3 parówki bez osłonek
  • 3 podłużne bułki
  • 3 łyżki musztardy
  • sałata, pomidor, cebulka itd. do podania
Na marynatę:
  • 3 łyżki ulubionego keczupu
  • 1-2 łyżeczki sosu Worcester
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotować marynatę do parówek: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Parówki ponakłuwać dość gęsto końcówką ostrego noża, żeby marynata mogła przeniknąć do środka parówek. Parówki włożyć do marynaty, dokładnie poobracać i lekko ponacierać marynatą, po czym przykryć i wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na minimum 30 minut.

Parówki wyjąć z marynaty, z grubsza otrzeć z jej nadmiaru i ułożyć na rozgrzanym grillu (lub patelni z odrobiną oleju).  Bułki naciąć wzdłuż. Gdy parówki zrumienią się z jednej strony, obrócić je i w tym samym czasie dołożyć na ruszcie bułki, przeciętą stroną do dołu. Po około 5-7 minutach powinny być gotowe.

Każdą połówkę bułki cieniutko posmarować musztardą, wyłożyć ulubionymi dodatkami i dodać zgrillowaną parówkę. Podawać natychmiast. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz