wtorek, 9 lipca 2019

NALEŚNIKI Z TWAROGIEM, ŁOSOSIEM 

I SAŁATĄ



Składniki farszu:

  • łosoś wędzony w plastrach
  • kilka liści sałaty
  • twaróg półtłusty w kostce (ten rodzaj twarogu będzie najbardziej puszysty)
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • posiekana drobno dymka lub cebula
  • posiekana zieleninka - natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, tymianek itp.
  • sól, pieprz do smaku  
Na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • ok. 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju

Twaróg rozgnieść widelcem w głębokim talerzu, dodać jogurt oraz posiekaną cebulkę z ziołami. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować mikserem na gładką masę, dodając ewentualnie mleka lub mąki tak, aby miała konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię do naleśników bez smarowania jej olejem (wystarczy ta ilość, która została zmiksowana). Smażyć cienkie naleśniki, odkładać na talerz i przykryć drugim talerzem, żeby nie wystygły za szybko.

Na połowie naleśnika rozsmarować średnio grubą warstwę twarogu z ziołami, na środku ułożyć plasterek wędzonego łososia, a na łososiu liść sałaty zwinięty jak cygaro. Zawijać naleśnik w rulon. Powtórzyć z pozostałymi naleśnikami. Podawać od razu lub na zimno. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz