PROSTY RAMEN WEGETARIAŃSKI
Składniki na ok. 3 porcje:
- 1 l bulionu warzywnego, gorącego
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- dwie garście suszonych grzybów mun
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- szczypta imbiru
- szczypta cukru brązowego
- łyżka oleju
Do podania:
- jajka na twardo
- makaron ramen
- kiełki fasoli mung
- posiekana dymka
- sezam jasny i czarny
Marchewki i pietruszkę obrać, pietruszkę przekroić wzdłuż na pół (po ugotowaniu można ją pominąć na talerzu), marchewkę w plasterki. Por pokroić w niezbyt cienkie półplasterki. Ząbki czosnku obrać i lekko zgnieść płaską stroną noża.
Suszone grzyby mun wrzucić do wrzątku i pogotować przez ok. 10 minut. Odcedzić, oczyścić i pokroić w paski.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić por, marchewkę i pietruszkę. Mieszając, podsmażać na średnim ogniu, aż por zacznie się rumienić. Dodać czosnek oraz imbir i cukier; mieszając smażyć przez minutę. Zalać całość gorącym bulionem. Dodać sos rybny i gotować na małym ogniu (tak jak rosół) przez 15 minut, po czym dodać sos sojowy oraz wrzucić pokrojone grzyby mun. Gotować jeszcze przez 30 minut, pod częściowym przykryciem.
Podawać gorące, z przygotowanym wcześniej makaronem oraz jajkiem, dymką, kiełkami i sezamem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz