piątek, 12 lipca 2019

PROSTY RAMEN WEGETARIAŃSKI



Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 l bulionu warzywnego, gorącego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • dwie garście suszonych grzybów mun
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta imbiru
  • szczypta cukru brązowego
  • łyżka oleju
Do podania:
  • jajka na twardo
  • makaron ramen
  • kiełki fasoli mung
  • posiekana dymka
  • sezam jasny i czarny
Marchewki i pietruszkę obrać, pietruszkę przekroić wzdłuż na pół (po ugotowaniu można ją pominąć na talerzu), marchewkę w plasterki. Por pokroić w niezbyt cienkie półplasterki. Ząbki czosnku obrać i lekko zgnieść płaską stroną noża. 

Suszone grzyby mun wrzucić do wrzątku i pogotować przez ok. 10 minut. Odcedzić, oczyścić i pokroić w paski.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić por, marchewkę i pietruszkę. Mieszając, podsmażać na średnim ogniu, aż por zacznie się rumienić. Dodać czosnek oraz imbir i cukier; mieszając smażyć przez minutę. Zalać całość gorącym bulionem. Dodać sos rybny i gotować na małym ogniu (tak jak rosół) przez 15 minut, po czym dodać sos sojowy oraz wrzucić pokrojone grzyby mun. Gotować jeszcze przez 30 minut, pod częściowym przykryciem.

Podawać gorące, z przygotowanym wcześniej makaronem oraz jajkiem, dymką, kiełkami i sezamem. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz