piątek, 5 lipca 2019

ROLADKI Z KURCZAKA 

W SZYNCE PARMEŃSKIEJ



Składniki na 2 duże porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szerokie/ 4 wąskie plastry szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej itp.
  • 4 małe kuleczki / pół standardowej kulki mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ziół sycylijskich Kamis (lub inna mieszanka ziół zawierająca suszone pomidory)
  • 2 płaskie łyżeczki masła
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • kilka pomidorków koktajlowych do podania
Filety opłukać, osuszyć, odkroić boczne "przydatki". Każdy filet naciąć wzdłuż boku, tworząc tzw. kieszonkę. Natrzeć je solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami sycylijskimi, zarówno z zewnątrz, jak i w środku "kieszonki". 

Ząbek czosnku rozetrzeć z odrobiną soli i wymieszać z masłem. Do każdej "kieszonki" filetu włożyć łyżeczkę masła czosnkowego, lekko rozprowadzić po wnętrzu. Następnie włożyć 2 kuleczki mozzarelli (lub 1/4 standardowej kulki) do środka i domknąć kieszonkę. Całość owinąć plastrami szynki parmeńskiej (jeden duży, szeroki plasterek powinien wystarczyć, ewentualnie dwa wąskie).

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć filety i obsmażać na średnim ogniu równomiernie ze wszystkich stron na rumiany kolor szynki. Następnie podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień, przykryć częściowo patelnię i podsmażać jeszcze ok. 8 minut, odwracając je na drugi bok w połowie czasu. Pod koniec dorzucić pomidorki i podsmażyć je przez 1-2 minuty.

Podawać od razu, posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem, w towarzystwie sałatki oraz młodych ziemniaków. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz