SAŁATKA Z BURAKÓW I SERA PLEŚNIOWEGO
Składniki na 2 porcje:
- 1 średni burak, ugotowany lub upieczony
- 1/4 czerwonej cebuli
- kawałek sera pleśniowego
- 1-2 garście mixu sałat
- szczypta suszonego tymianku
- ziarna słonecznika, pestki itp.
Na dressing:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Buraka pokroić w półplasterki lub małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka, ser w kostkę. Liście sałaty porwać na niewielkie kawałki.
Składniki dressingu wymieszać w kubeczku i odstawić na kilka minut.
W misce lub na talerzu rozłożyć listki sałaty, na to plasterki buraka, cebuli i sera. Posypać tymiankiem i ziarnami. Całość polać dressingiem na 15 minut przed podaniem, delikatnie przemieszać. Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz