środa, 16 października 2019

SAŁATKA Z BURAKÓW I SERA PLEŚNIOWEGO



Składniki na 2 porcje:

  • 1 średni burak, ugotowany lub upieczony
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • kawałek sera pleśniowego
  • 1-2 garście mixu sałat
  • szczypta suszonego tymianku
  • ziarna słonecznika, pestki itp.
Na dressing:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Buraka pokroić w półplasterki lub małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka, ser w kostkę. Liście sałaty porwać na niewielkie kawałki.

Składniki dressingu wymieszać w kubeczku i odstawić na kilka minut.

W misce lub na talerzu rozłożyć listki sałaty, na to plasterki buraka, cebuli i sera. Posypać tymiankiem i ziarnami. Całość polać dressingiem na 15 minut przed podaniem, delikatnie przemieszać. Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz