piątek, 8 listopada 2019

TROPIKALNY DESER Z MANGO






Składniki na 3 porcje:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 jogurt naturalny gęsty lub serek naturalny typu Bieluch (ok. 300-400g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka herbatników lub ciasteczek zbożowych
  • wiórki kokosowe
  • kilka ciastek oreo
Mango obrać cienko ze skórki, usunąć pestkę. Miąższ zmiksować starannie z sokiem z cytryny.

Ciastka Oreo pokruszyć na drobny "piasek" lub zblendować w malakserze. Herbatniki połamać/pokruszyć na niewielkie kawałki.

Jogurt lub serek wymieszać energicznie, żeby nabrał kremowej konsystencji.

W pucharku/miseczce układać na dnie połamane herbatniki, na nich rozłożyć równomierną warstwą jogurt (w ilości widocznej na zdjęciu). Na nim rozłożyć łyżką niezbyt grubą warstwę mango. 

Wierzch posypać wedle fantazji - wiórkami kokosowymi, rozdrobnionym oreo itp. Ozdobić listkiem mięty. Schłodzić całość w lodówce przynajmniej 20 minut przed podaniem. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz