TROPIKALNY DESER Z MANGO
Składniki na 3 porcje:
- 1 dojrzałe mango
- 1 jogurt naturalny gęsty lub serek naturalny typu Bieluch (ok. 300-400g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka herbatników lub ciasteczek zbożowych
- wiórki kokosowe
- kilka ciastek oreo
Mango obrać cienko ze skórki, usunąć pestkę. Miąższ zmiksować starannie z sokiem z cytryny.
Ciastka Oreo pokruszyć na drobny "piasek" lub zblendować w malakserze. Herbatniki połamać/pokruszyć na niewielkie kawałki.
Jogurt lub serek wymieszać energicznie, żeby nabrał kremowej konsystencji.
W pucharku/miseczce układać na dnie połamane herbatniki, na nich rozłożyć równomierną warstwą jogurt (w ilości widocznej na zdjęciu). Na nim rozłożyć łyżką niezbyt grubą warstwę mango.
Wierzch posypać wedle fantazji - wiórkami kokosowymi, rozdrobnionym oreo itp. Ozdobić listkiem mięty. Schłodzić całość w lodówce przynajmniej 20 minut przed podaniem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz