piątek, 8 listopada 2019

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE 

Z GRZYBAMI LEŚNYMI






Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa
  • olej rzepakowy
  • ok. 200-300 g grzybów leśnych - świeżych lub mrożonych
  • 1 średnia cebula 
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do podania
Grzyby świeże oczyścić, pokroić na plastry/kawałki. Grzyby mrożone rozmrozić w temperaturze pokojowej, wodę powstałą przy rozmrażaniu odlać do szklanki na później.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Polędwiczkę opłukać, osuszyć, ostrym nożem odkroić białe błonki wzdłuż polędwiczki. Mięso pokroić w plastry o grubości około 2 cm; każdy plaster ułożyć płasko na desce i delikatnie rozbić pięścią lub drewnianą łyżką (mięso jest delikatne i nie rozbijamy go typowym tłuczkiem). 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć plastry polędwiczki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć na dość dużym ogniu przez 3 minuty. Obrócić mięso na drugą stronę, oprószyć majerankiem i smażyć jeszcze dwie minuty. Obsmażone polędwiczki przełożyć na talerz i przykryć.

Na tej samej patelni rozgrzać kolejne dwie łyżki oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i lekko osolić. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć dość intensywnie, aż się zrumienią i odparuje cała woda z grzybów. Dodać sos sojowy, jeśli lubimy wyrazisty smak; jeśli niekoniecznie, można pominąć. Posypać tymiankiem i po chwili podlać odrobiną wody, np. tą z rozmrażania grzybów.

Do patelni z grzybami z powrotem włożyć polędwiczki i całość dusić pod częściowym przykryciem przez około 10 minut, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody. Mieszać od czasu do czasu i skosztować, czy nie trzeba dodatkowo doprawić solą i pieprzem. 

Gotową potrawę podawać z ziemniakami, kluskami lub kopytkami, w towarzystwie dowolnej surówki. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz