WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA
Składniki na ok. 8-10 porcji:
- ok. 150 g suszonych grzybów
- ok. 200 g mrożonych grzybów
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 niewielka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Suszone grzyby namoczyć przez 2-3 godziny, wodę z moczenia zachować. Mrożone grzyby rozmrażać w sitku nad talerzem, wodę z rozmrażania też zachować. Jeśli grzyby są duże, pokroić na niewielkie kawałki.
Warzywa obrać; marchewkę pokroić w plasterki, seler i pietruszkę przekroić na pół wzdłuż. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek lekko zgnieść i obrać.
W garnku rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojone grzyby i cebulę. Mieszając, smażyć na średnim ogniu, aż ładnie się przybrązowią. Wlać do nich wodę, w której wcześniej grzyby się namaczały i rozmrażały oraz dolać wodę na zupę. Zwiększyć ogień, zagotować całość i wrzucić jarzyny oraz ząbek czosnku. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz doprawić solą. Gotować na małym ogniu około 30-40 minut.
Z zupy wyłowić marchewkę i grzyby, przełożyć do wazy (lub innego garnka). Pozostałą zupę przecedzić przez sitko do tej wazy/garnka, żeby uzyskać czysty, elegancki wywar.
Podawać z uszkami z grzybami lub makaronem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz