czwartek, 13 lutego 2020

MIĘSO W MARYNACIE 

MIODOWO-BALSAMICZNEJ




Składniki na 4 porcje:

  • ok. 1,2 kg mięsa z udek z kurczaka bez kości lub ok. 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 12-15 rzodkiewek
  • 2 duże pomarańcze
  • 4-6 cebulek szalotek lub 2 zwykłe cebule
  • 2 całe ząbki czosnku
Na marynatę:
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta imbiru
  • szczypta słodkiej papryki i tymianku
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i odstawić. Jedną pomarańczę przekroić na pół, z połówki wycisnąć sok i dodać go do marynaty. Pozostałe pomarańcze pokroić w grube plastry (warto odkroić z nich skórkę, żeby nie uwolniła goryczki). Większe rzodkiewki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. Jeśli używamy zwykłej cebuli, przekroić ją na ćwiartki/ósemki. 

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Jeśli używamy polędwiczki wieprzowej, odkroić widoczne białe ścięgna i pokroić na grube plastry. Lekko je rozbić dłonią. Mięso z udek z kurczaka oczyścić ze ścięgien.

Kawałki mięsa obtoczyć w marynacie. Układać je na blaszce wyłożonej papierem. Resztę marynaty wyłożyć łyżką na wierzch każdego kawałka mięsa. Pomiędzy nimi wyłożyć cebulki i rzodkiewki, zaś plastry pomarańczy układać na mięsie. 

Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika, na 35 minut w przypadku kurczaka lub 45 minut dla polędwiczki wieprzowej. W połowie czasu obrócić każdy kawałek mięsa na drugą stronę.

Podawać od razu, razem z wszystkimi warzywami i pomarańczami z blachy; można ozdobić koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.easychickenrecipes.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz