MIĘSO W MARYNACIE
MIODOWO-BALSAMICZNEJ
Składniki na 4 porcje:
- ok. 1,2 kg mięsa z udek z kurczaka bez kości lub ok. 1 kg polędwiczki wieprzowej
- 12-15 rzodkiewek
- 2 duże pomarańcze
- 4-6 cebulek szalotek lub 2 zwykłe cebule
- 2 całe ząbki czosnku
Na marynatę:
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta imbiru
- szczypta słodkiej papryki i tymianku
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i odstawić. Jedną pomarańczę przekroić na pół, z połówki wycisnąć sok i dodać go do marynaty. Pozostałe pomarańcze pokroić w grube plastry (warto odkroić z nich skórkę, żeby nie uwolniła goryczki). Większe rzodkiewki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. Jeśli używamy zwykłej cebuli, przekroić ją na ćwiartki/ósemki.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeśli używamy polędwiczki wieprzowej, odkroić widoczne białe ścięgna i pokroić na grube plastry. Lekko je rozbić dłonią. Mięso z udek z kurczaka oczyścić ze ścięgien.
Kawałki mięsa obtoczyć w marynacie. Układać je na blaszce wyłożonej papierem. Resztę marynaty wyłożyć łyżką na wierzch każdego kawałka mięsa. Pomiędzy nimi wyłożyć cebulki i rzodkiewki, zaś plastry pomarańczy układać na mięsie.
Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika, na 35 minut w przypadku kurczaka lub 45 minut dla polędwiczki wieprzowej. W połowie czasu obrócić każdy kawałek mięsa na drugą stronę.
Podawać od razu, razem z wszystkimi warzywami i pomarańczami z blachy; można ozdobić koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.easychickenrecipes.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz