NALEŚNIKI Z SEREM I SZPINAKIEM ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki na ok. 3 porcje (6 naleśników):
- 6 usmażonych wcześniej naleśników (przepis tu: naleśniki )
- 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plastry
Na farsz:
- 200 g ricotty lub twarożku naturalnego
- 200 g świeżego szpinaku
- łyżka masła
- kilka łyżek startego żółtego sera
- 1 małe jajko (surowe)
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na sos pomidorowy:
- 400 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- mała cebulka lub biała część dymki, posiekana drobno
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Zacząć od przygotowania sosu pomidorowego: w rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulkę i czosnek. Wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż nieco zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Szpinak pokroić z grubsza, podsmażyć na patelni na łyżce masła przez ok. 2 minuty. Przełożyć na durszlak/sitko i poczekać, aż odcieknie nadmiar płynu.
W misce wymieszać ricottę (lub twarożek) z przyprawami i startym serem, wmieszać jajko, czosnek i szpinak.
Na każdy naleśnik nakładać niedużą porcję farszu, zawijać w rulon i układać w naczyniu żaroodpornym, raczej ściśle obok siebie, jedną warstwą.
Sos pomidorowy rozprowadzić z grubsza na wierzchu naleśników. Przykryć całość folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie zdjąć folię, rozłożyć na wierzchu plasterki mozzarelli i piec jeszcze 5 minut, bez przykrycia.
Po tym czasie zdjąć folię, rozłożyć na wierzchu plasterki mozzarelli i piec jeszcze 5 minut, bez przykrycia.
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz