piątek, 7 lutego 2020

NALEŚNIKI Z SEREM I SZPINAKIEM ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM







Składniki na ok. 3 porcje (6 naleśników):

  • 6 usmażonych wcześniej naleśników (przepis tu: naleśniki )
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plastry
Na farsz:
  • 200 g ricotty lub twarożku naturalnego
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • łyżka masła
  • kilka łyżek startego żółtego sera
  • 1 małe jajko (surowe)
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na sos pomidorowy:
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • mała cebulka lub biała część dymki, posiekana drobno
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Zacząć od przygotowania sosu pomidorowego: w rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulkę i czosnek. Wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż nieco zgęstnieje.

Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 

Szpinak pokroić z grubsza, podsmażyć na patelni na łyżce masła przez ok. 2 minuty. Przełożyć na durszlak/sitko i poczekać, aż odcieknie nadmiar płynu.

W misce wymieszać ricottę (lub twarożek) z przyprawami i startym serem, wmieszać jajko, czosnek i szpinak. 

Na każdy naleśnik nakładać niedużą porcję farszu, zawijać w rulon i układać w naczyniu żaroodpornym, raczej ściśle obok siebie, jedną warstwą. 



Sos pomidorowy rozprowadzić z grubsza na wierzchu naleśników. Przykryć całość folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. 





Po tym czasie zdjąć folię, rozłożyć na wierzchu plasterki mozzarelli i piec jeszcze 5 minut, bez przykrycia. 

Podawać gorące, posypane świeżymi ziołami/natką. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz