wtorek, 21 stycznia 2020

GOFRY Z OWOCAMI I JOGURTEM




Składniki na 8 porcji / gofrów (wielkości mniej więcej dłoni):

  • 1 szklanka mleka (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko (temp. pokojowa)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (+ troszkę do natłuszczania gofrownicy)
Do podania:
  • jogurt naturalny (gęsty)
  • świeże owoce
  • siekane orzechy, pistacje itp. 
  • syrop klonowy, miód itp.

Jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka. Żółtko wrzucić do miski, białko odłożyć do oddzielnej miseczki.

Do żółtka dodać mleko i cukier. Mikserem rozmieszać na średnich obrotach, po czym dodawać partiami mąkę oraz na koniec proszek do pieczenia. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, wlać 3 łyżki oleju i jeszcze chwilę pomiksować. Odstawić masę na bok, umyć i osuszyć mieszadełka miksera.

W oddzielnej miseczce / garnuszku ubić (na najwyższych obrotach miksera) białko jajka ze szczyptą soli, na sztywno. Ubitą pianę przełożyć delikatnie do masy i wmieszać łyżką lub szpatułką.

Rozgrzać gofrownicę. Na talerzyk wlać troszeczkę oleju, pędzelek (przeznaczony do zadań kulinarnych!) leciutko maczać w oleju i posmarować cieniutką warstwą rozgrzane płytki gofrownicy.

Niedużą chochelką nakładać porcje masy gofrowej na dolne płytki gofrownicy, zamknąć pokrywę i piec ok. 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, im wyższa moc, tym krócej pieczemy; najlepiej ustalić to indywidualnie, po sprawdzeniu po około 4 minutach, czy gofry są już lekko brązowe). 
Dobrze jest otworzyć pokrywę na kilka sekund po około 3 minutach, żeby nadmiar pary się wydostał na zewnątrz, i kontynuować pieczenie do ulubionego stopnia miękkości. 

Rumiane i chrupiące gofry zdjąć - najlepiej drewnianą łopatką - i przełożyć na kratkę do wystudzenia (ewentualnie można użyć kratki/rusztu z piekarnika), nie przykrywać, żeby nie rozmiękły.
Przed wlaniem kolejnej porcji masy ponownie nasmarować olejem płytki i rozgrzać je. Czynności powtórzyć :) 



Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i owocami, posypać siekanymi orzeszkami i skropić miodem lub syropem klonowym. Smacznego! :)



*) Używam gofrownicy Silvercrest z Lidla, o mocy 750 W.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz