GOFRY Z OWOCAMI I JOGURTEM
Składniki na 8 porcji / gofrów (wielkości mniej więcej dłoni):
- 1 szklanka mleka (temp. pokojowa)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko (temp. pokojowa)
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego (+ troszkę do natłuszczania gofrownicy)
Do podania:
- jogurt naturalny (gęsty)
- świeże owoce
- siekane orzechy, pistacje itp.
- syrop klonowy, miód itp.
Jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka. Żółtko wrzucić do miski, białko odłożyć do oddzielnej miseczki.
Do żółtka dodać mleko i cukier. Mikserem rozmieszać na średnich obrotach, po czym dodawać partiami mąkę oraz na koniec proszek do pieczenia. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, wlać 3 łyżki oleju i jeszcze chwilę pomiksować. Odstawić masę na bok, umyć i osuszyć mieszadełka miksera.
W oddzielnej miseczce / garnuszku ubić (na najwyższych obrotach miksera) białko jajka ze szczyptą soli, na sztywno. Ubitą pianę przełożyć delikatnie do masy i wmieszać łyżką lub szpatułką.
Rozgrzać gofrownicę. Na talerzyk wlać troszeczkę oleju, pędzelek (przeznaczony do zadań kulinarnych!) leciutko maczać w oleju i posmarować cieniutką warstwą rozgrzane płytki gofrownicy.
Niedużą chochelką nakładać porcje masy gofrowej na dolne płytki gofrownicy, zamknąć pokrywę i piec ok. 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, im wyższa moc, tym krócej pieczemy; najlepiej ustalić to indywidualnie, po sprawdzeniu po około 4 minutach, czy gofry są już lekko brązowe).
Dobrze jest otworzyć pokrywę na kilka sekund po około 3 minutach, żeby nadmiar pary się wydostał na zewnątrz, i kontynuować pieczenie do ulubionego stopnia miękkości.
Rumiane i chrupiące gofry zdjąć - najlepiej drewnianą łopatką - i przełożyć na kratkę do wystudzenia (ewentualnie można użyć kratki/rusztu z piekarnika), nie przykrywać, żeby nie rozmiękły.
Przed wlaniem kolejnej porcji masy ponownie nasmarować olejem płytki i rozgrzać je. Czynności powtórzyć :)
Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i owocami, posypać siekanymi orzeszkami i skropić miodem lub syropem klonowym. Smacznego! :)
*) Używam gofrownicy Silvercrest z Lidla, o mocy 750 W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz