ŚLEDZIE KORZENNE W POMIDORACH
Składniki na ok. 3 porcje:
- 3 śledzie typu matiasy
- 1 duża cebula
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4-6 suszonych goździków
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
Śledzie namoczyć przez ok. 2 godziny, odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym.
Goździki i ziele angielskie rozetrzeć starannie w moździerzu (powinien być drobny proszek, gdyż większe okruchy zepsują efekt). Cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki. Śledzie pokroić w niewielkie paski.
Ziele angielskie, goździki, cynamon, imbir, pieprz i cukier wymieszać z przecierem, dodać sok z cytryny i odstawić. W misce wymieszać pokrojone śledzie z cebulą i olejem. Zalać całość przecierem z przyprawami, dodać liście laurowe i przemieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 12 godzin.
Podawać w temperaturze pokojowej, można posypać posiekaną dymką lub natką pietruszki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz