sobota, 18 stycznia 2020

ŚLEDZIE KORZENNE W POMIDORACH 




Składniki na ok. 3 porcje:

  • 3 śledzie typu matiasy
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-6 suszonych goździków
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
Śledzie namoczyć przez ok. 2 godziny, odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym.

Goździki i ziele angielskie rozetrzeć starannie w moździerzu (powinien być drobny proszek, gdyż większe okruchy zepsują efekt). Cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki. Śledzie pokroić w niewielkie paski. 

Ziele angielskie, goździki, cynamon, imbir, pieprz i cukier wymieszać z przecierem, dodać sok z cytryny i odstawić.  W misce wymieszać pokrojone śledzie z cebulą i olejem. Zalać całość przecierem z przyprawami, dodać liście laurowe i przemieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 12 godzin.

Podawać w temperaturze pokojowej, można posypać posiekaną dymką lub natką pietruszki. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz