POLICZKI WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM
Składniki na 2 porcje:
- 0,5 kg policzków wołowych (mięso wizualnie zmniejszy swoją objętość po obróbce!)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- ok. 100 ml wina czerwonego wytrawnego (można pominąć)
- olej rzepakowy
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek na grube plastry, wielkości mniej więcej dłoni. Ostrym nożem odkroić widoczne ścięgna. Tak przygotowane plastry przykryć folią spożywczą i delikatnie obić tłuczkiem do mięsa, ale nie tak mocno jak zazwyczaj na kotlety schabowe, jedynie z grubsza. Mięso oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, odłożyć na kilka minut.
Cebulę pokroić w grube piórka, czosnek rozgnieść lekko.
W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju, włożyć mięso i smażyć na dość dużym ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogień nieco zmniejszyć, dodać pokrojoną cebulę i suszony majeranek. Przemieszać i smażyć aż cebula się mocno zrumieni. Dodać czosnek, po minucie podlać całość winem lub szklanką wody. Gdy odparuje prawie cały płyn, dodać łyżkę musztardy oraz szklankę wody. Przemieszać i dusić na małym ogniu przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu obracając kawałki mięsa i podlewając wodą w razie potrzeby.
Gdy mięso będzie całkowicie miękkie, skosztować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Zdjąć z ognia, mięso przełożyć na talerz i pozostawić pod przykryciem. Kroić na plastry dopiero po kilku minutach, żeby mięso "odpoczęło" i soki nie wypłynęły od razu.
Powstały w trakcie duszenia sos rozmieszać rózgą kuchenną, powinien być delikatnie gęsty od cebuli i przypraw. W zależności od upodobań, można go zagęścić odrobiną mąki rozprowadzonej w kilku łyżkach wody.
Policzki podawać najlepiej z kluskami śląskimi lub ziemniakami, polane sosem i z dodatkiem świeżej sałaty lub surówki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz