ZUPA DYNIOWA Z TORTELLINI
Składniki na 3-4 porcje:
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula lub kawałek pora (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu
- 2-3 garście świeżych liści szpinaku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- szczypta tymianku
- 250-300 g gotowych pierożków tortellini (dowolne nadzienie) lub grubego makaronu - nieugotowane
- jogurt naturalny do podania
Dynię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Marchew obrać i pokroić na grube plasterki. Cebulę lub por pokroić w piórka/talarki. Liście szpinaku opłukać, osuszyć, pokroić z grubsza. Czosnek lekko zgnieść płaską stroną noża i obrać.
W garnku rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę/por i lekko osolić. Po minucie dodać pokrojoną marchew oraz dynię. Smażyć, często mieszając, na średnim ogniu, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać czosnek, wlać bulion i dodać przyprawy; zagotować całość i zmniejszyć ogień. Gotować pod częściowym przykryciem 20 minut. Zdjąć z ognia i starannie zmiksować na gładko.
Zmiksowaną zupę ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie dolać trochę wody, jeśli jest za gęsta. Do gotującej się zupy włożyć tortellini/suchy makaron i gotować dokładnie tyle czasu, ile podano na opakowaniu. Na dwie minuty przed końcem do zupy dodać pokrojony szpinak i ostrożnie mieszając, pogotować jeszcze chwilkę.
Podawać od razu, z odrobiną jogurtu naturalnego. Zupa jest równie smaczna po odgrzaniu, ale trzeba pamiętać o podgrzewaniu jej krótko, żeby makaron/tortellini się nie rozgotowały za bardzo :) Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz