środa, 23 lipca 2014

AFFOGATO - 

LODOWY DESER Z KAWĄ



Składniki na 1 porcję:
  • 1 gałka lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 1 świeżo zaparzone espresso lub pół filiżanki mocnej kawy
  • 2 łyżeczki konfitury truskawkowej lub wiśniowej
  • kilka kostek czekolady, posiekanych na kawałki
  • 2 średnie, okrągłe biszkopty
Na dno pucharka lub dużej filiżanki wyłożyć kilka kawałeczków czekolady. Biszkopty połamać na większe kawałki i ułożyć na czekoladzie. Na środku poprzedniej warstwy dodać łyżeczkę konfitury, a na to gałkę lodów. Na wierzchu położyć drugą łyżeczkę konfitury i posypać resztą posiekanej czekolady.

Przygotować espresso lub mocną kawę, osłodzić lekko i gorącą polać deser, wlewając powoli z samej góry, żeby czekolada zaczęła się rozpuszczać.
Ozdobić listkami świeżej mięty i podawać natychmiast. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz