sobota, 11 kwietnia 2015

KOTLECIKI Z JAJEK NA TWARDO 

Z SOSEM KAPAROWYM



Składniki na ok. 10-12 niedużych kotlecików:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • pół bułki namoczonej w zimnym mleku i odciśniętej
  • kawałek szynki (można pominąć)
  • 2-3 rzodkiewki
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju do smażenia
Na sos:
  •  4-5 łyżek kaparów odsączonych z zalewy
  • szklanka śmietany 30%
  • odrobina soli, szczypta pieprzu
Jajka na twardo zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szynkę i rzodkiewki pokroić bardzo drobno. W misce wymieszać jajka, szynkę i rzodkiewki, dodać posiekane zioła i przyprawy. Namoczoną i odciśniętą bułkę porwać na małe kawałeczki i dodać do miski. Wbić jajko i całość dokładnie wymieszać dłonią na jednolitą masę. Uformować małe kotleciki i obtoczyć w bułce tartej (powinny mieć lekką, niezbyt zbitą konsystencję). 
Na patelni rozgrzać olej i masło. Kotleciki smażyć z obu stron na rumiano, odłożyć na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Na tej samej patelni  znów rozgrzać łyżkę masła, dodać kapary i podsmażać je ok. 2 minut, często mieszając. Kilka z nich rozgnieść widelcem. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, zagotować i gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając.

Kotleciki podawać z ziemniakami, sosem i świeżą surówką lub sałatą. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz