czwartek, 9 kwietnia 2015

SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKA 

I SELERA NACIOWEGO



Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 awokado
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • 1 długi ogórek zielony
  • kilka świeżych listków bazylii
Na dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki/cytryny
  • mała szczypta imbiru
  • odrobina suszonych płatków chilli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry

Zacząć od przygotowania dressingu: wszystkie jego składniki wymieszać w misce i dodać ogórek obrany i pokrojony w kosteczkę. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 20 minut.

Seler naciowy oczyścić z włókien i pokroić na cienkie plasterki. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na raczej cienkie ćwierć-plasterki. W półmisku rozłożyć awokado, posypać plasterkami selera i na wierzch wyłożyć dressing wymieszany z ogórkiem. Posypać pokrojonymi listami bazylii, podawać po kilku minutach. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.bonappetit.com

2 komentarze:

  1. Fajna ta sałatka, a i kolorowi nie ma czego zarzucić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) I smak też super, bardzo orzeźwiający!

      Usuń