sobota, 25 kwietnia 2015

SERNIK LEKKO CYTRYNOWY 

Z ŻURAWINĄ



Składniki na formę o wym. 21 x 24cm:
  • 0,5kg twarogu (u mnie pół na pół tłusty i półtłusty)
  • 5 dużych jajek, osobno białka i żółtka (w temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g masła (w temp.pokojowej)
  • 1,5 płaskiej łyżki mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub kilka kropli aromatu cytrynowego)
  • szczypta soli
  • 180g kruchych ciastek (u mnie z dodatkiem mąki pełnoziarnistej)
Na lukier:
  • odrobina gorącej wody
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny  
Do ozdoby:
  • suszona żurawina
  • liście świeżej mięty


Twaróg (najlepiej zwykły) dwukrotnie zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. 
Ciastka pokruszyć i wysypać równą warstwę na dno formy.  Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać żółtka po jednym, cały czas miksując.
Następnie dodawać po trochu twaróg, miksując do połączenia się składników. Na koniec wlać sok z cytryny lub aromat oraz dodać obie mąki. Zmiksować, ale niezbyt długo.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wmieszać pianę do masy serowej łyżką lub szpatułką. Gotową masę wyłożyć na pokruszone ciasteczka i równomiernie rozprowadzić. 
Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec ok.50-60 minut. Jeśli góra będzie się zbyt szybko rumienić, przykryć ciasto folią aluminiową.

Upieczone ciasto studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu ozdobić lukrem cytrynowym i posypać suszoną żurawiną oraz posiekanymi listkami mięty.
Przechowywać w chłodnym miejscu, najsmaczniejsze na drugi dzień. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz