poniedziałek, 20 kwietnia 2015

SZAKSZUKA ŚNIADANIOWA



Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka passaty z pomidorów lub krojonych pomidorów z puszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta kuminu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • mała szczypta chilli cayenne
  • 1 łyżka oleju
  • kilka listków świeżej bazylii do ozdoby
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.  Paprykę pokroić w cienkie, krótkie paseczki. Jajka wybić do osobnych filiżanek lub miseczek.
Na niewielkiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę, smażyć na średnim ogniu aż nieco zmięknie. Wrzucić posiekany czosnek, krótko podsmażyć razem.
Wlać passatę, zwiększyć nieco ogień i dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około 5 minut, dość często mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy masa nieco zgęstnieje, zrobić łyżką dwa oddzielne zagłębienia i wlać do każdego z nich po jednym jajku, delikatnie, żeby żółtko pozostało nietknięte. 
Gotować całość (już bez mieszania) przez kilka minut, aż do momentu ścięcia się białka; żółtko powinno pozostać lekko płynne. Podawać natychmiast, ozdobione paseczkami bazylii. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.maklowicz.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz