wtorek, 8 września 2015

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI

 I CYNAMONEM 



Składniki na blaszkę o wym 20x25cm:
  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 180g mąki pszennej tortowej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • aromat waniliowy
  • 90g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5kg śliwek
  • na lukier: kilka łyżek cukru pudru + odrobina gorącej wody + kilka kropli soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na ćwiartki lub ósemki.

Obydwie mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia przesiać razem, przemieszać.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i gładką masę. Dodawać po jednym jajku (całym) i za każdym razem miksować do połączenia. 

Stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną, pod koniec wmieszać aromat. 

Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać równomiernie ciasto, na wierzchu ułożyć kawałki śliwek. Piec w 170 stopniach przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przygotować lukier i ozdobić nim ciasto, gdy przestygnie. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz