środa, 23 września 2015

RYBA W SOSIE POROWO - SEROWYM



Składniki na 2 porcje:
  • 300g filetów z ryby o białym, zwartym mięsie (np. dorsza)
  • 1-2 pory (głównie biała część)
  • kawałeczek żółtego sera
  • 1 łyżka masła + odrobina oliwy
  • sól, pieprz
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki mascarpone  lub gęstej śmietany 
  • kilka listków świeżych ziół (tymianku lub majeranku) do przybrania
Filety pokroić na kawałki wielkości mniej więcej 5x7 cm, usunąć ości, lekko przyprawić solą i pieprzem. Pory pokroić na talarki, żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 

W garnku rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić pory, solidnie osolić i podsmażać na średnim ogniu, często mieszając. Dodać suszony tymianek i smażyć do miękkości, około 6-7 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.

Gdy pory będą miękkie, dodać kawałki ryby i dusić pod przykryciem ok. 3 minuty. Po tym czasie przemieszać, delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę i dusić kolejne 3-4 minuty, aż ryba będzie miękka. Wyciągnąć łopatką kawałki ryby na talerz.

Do garnka z porami wlać odrobinę wody, zagotować całość przez chwilkę i dodać mascarpone lub śmietanę. Cały czas mieszając, pogotować aż sos zacznie nieco gęstnieć. Zdjąć z ognia, wmieszać starty ser i natychmiast nakładać na talerze. Podawać z rybą ułożoną na wierzchu, skropioną sokiem z limonki oraz przybraną świeżymi ziołami. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz