poniedziałek, 14 września 2015

WYKWINTNA SAŁATKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, GORGONZOLĄ 

I FIGAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 2-3 plastry szynki parmeńskiej (lub innej szynki długo dojrzewającej), w cieniutkich plastrach
  • 2 dojrzałe świeże figi
  • kawałek gorgonzoli (najlepiej pikantnej) lub sera z niebieską pleśnią
  • 2 garście roszponki
  • dymka (zielona część)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • mała szczypta cukru   
W małym kubeczku przygotować dressing: oliwę, ocet, sól, pieprz oraz cukier wymieszać razem  i odstawić na chwilę. 

Figi umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Szynkę parmeńską w plastrach pokroić na szerokie wstążki. Dymkę posiekać (można ukośnie). 

Na półmisku ułożyć roszponkę i lekko skropić połową dressingu. Wstążki szynki zawijać w różyczki/ślimaczki/sprężynki i układać na sałacie. Pomiędzy nimi rozłożyć kawałki fig, posypać pokruszoną gorgonzolą oraz posiekaną dymką. Z wierzchu skropić pozostałym dressingiem. 
Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz