czwartek, 22 października 2015

KOTLECIKI Z KASZANKI I ZIEMNIAKÓW



Składniki na 2 porcje:
  • 200g kaszanki (krupnioka)
  • 200-300g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 1/4 cebuli
  • sól, pieprz
  • szczypta majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Przestudzone i przeciśnięte ziemniaki włożyć do miski. Kaszankę pokroić w kostkę i rozdrobnić widelcem, dodać do ziemniaków. Wrzucić cebulę, majeranek, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać całość. 

Zwilżonymi dłońmi uformować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Oprószyć je mąką.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki na brązowy kolor z obu stron, około 3 minuty z każdej strony. Podawać z sosem, np. pieczarkowym, posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz