wtorek, 27 października 2015

FALAFELE - KOTLECIKI Z CIECIERZYCY




Składniki na 2 porcje:
  • 400g ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • duża szczypta mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • mała szczypta chilli
  • natka kolendry lub pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Na sos jogurtowy:
  • 1 mały jogurt naturalny gęsty
  • trochę soku  z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich
Składniki sosu wymieszać razem, odstawić do lodówki na 10-15 minut. 

Ciecierzycę odsączyć, dodać do niej kmin oraz kolendrę i chilli, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę.  Czosnek i cebulę posiekać w kosteczkę.  Natkę posiekać bardzo drobno. Do masy z ciecierzycy i przypraw dodać pozostałe składniki (oprócz oleju), wymieszać ręcznie, spróbować i ewentualnie dodać sól i pieprz. 

Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej, zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki i wrzucać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, często obracając w trakcie, przez około 5 minut.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowym i sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz