niedziela, 11 października 2015

MAKARON PO TAJSKU Z CUKINIĄ



Składniki na 2 porcje:
  • 2 porcje makaronu do dań azjatyckich (np. Mie) lub wstążki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • dymka lub zwykła cebula
  • 1 łyżeczka sezamu lub mieszanki przypraw azjatyckich
Na domowy sos tajski:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki bulionu
  • 1 łyżeczka pasty curry  
Składniki sosu wymieszać razem w kubeczku, odstawić. Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić, odłożyć pod przykryciem. 

Cukinię pokroić w niezbyt grube półplasterki. Cebulkę drobno posiekać, odkładając troszkę do ozdoby.

Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, obracając w trakcie. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i lekko osolić.
Na tą samą patelnię wlać sos tajski, zagotować, zmniejszyć ogień. Dodać posiekaną cebulkę, mieszając poddusić przez 1 minutę, zdjąć z ognia.
Do sosu na patelni dodać makaron, wymieszać, aż składniki się połączą. Przełożyć na talerz, dodać cukinię i posypać resztą dymki. Ozdobić świeżą miętą i posypać sezamem. Podawać natychmiast. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.juliasalbum.com

1 komentarz:

  1. Mmmmm wygląda obłędnie! Na pewno wykorzystam przepis ale z dodatkiem jakiegoś mięska :)

    OdpowiedzUsuń