czwartek, 5 listopada 2015

JESIENNE DANIE JEDNOGARNKOWE 

z KURCZAKIEM i WARZYWAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 2 udka z kurczaka
  • 1/2 batata
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • 6 pieczarek
  • 6 brukselek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 jabłka
  • 3 ząbki czosnku
Na marynatę (powinna być dość słona w smaku, po upieczeniu będzie delikatniejsza):
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  •  1 łyżka suszonej szałwii
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz
Do przybrania:
  • świeże listki bazylii lub rukoli, natka pietruszki   
Składniki marynaty wymieszać razem w dużym woreczku strunowym lub misce. Z udek zdjąć skórę, usunąć. Włożyć je do marynaty i dokładnie rozprowadzić ją po mięsie. Odstawić na chwilę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, lekko zgnieść i każdy ząbek przekroić na pół. Marchew obrać i pokroić na grube plasterki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na duże kawałki. Batata obrać i pokroić w niewielkie cząstki. Jabłka nie obierać, tylko pokroić na grube słupki. Brukselkę umyć i przekroić każdą na pół. Pieczarki delikatnie oczyścić, nie odkrawać nóżki, przekroić wzdłuż na połówki.

Wszystkie warzywa dodać do marynaty i delikatnie przemieszać dłońmi, żeby się nie rozpadły.  Brytfannę lub blaszkę z wysokim brzegiem lekko natrzeć olejem. Ułożyć w niej udka wraz z pokrojonymi warzywami i marynatą, rozłożyć je w miarę równomiernie. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut, bez przykrywania, bez mieszania czy obracania. Upieczone warzywa powinny być miękkie i zrumienione, a kurczak wypieczony lecz nie przesuszony. Wyjąć blaszkę, na wierzchu rozsypać natkę pietruszki lub pojedyncze listki rukoli. Podawać natychmiast. Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Zjedzone...:) Zamiast brukselki był burak, zamiast żółtej papryki czerwona, dodałam tez ziemniaki. Było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaa i zamiast udka była pierś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, że smakowało :) ja uwielbiam takie dania z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń