poniedziałek, 16 listopada 2015

SAŁATKA Z ŁOSOSIA I PIECZONYCH BURAKÓW



Składniki na 2 porcje:
  • 50-80g wędzonego łososia
  • 2 nieduże buraki
  • 2 garście roszponki lub rukoli
  • garść kiełków rzodkiewki lub kawałeczek pora (jasna część)
  • odrobina suszonych płatków chilli (opcjonalnie)
Na dressing:
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • kawałeczek sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu (tylko jeśli buraki po upieczeniu okażą się mało słodkie)   
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki umyć, osuszyć (nie obierać ze skórki!) i każdy oddzielnie zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika na 1-1,5h (w zależności od wielkości). Piec, aż nieco zmiękną - stopień miękkości sprawdzić wbijając widelec przez folię w buraka - nie powinny być zbyt miękkie. Wyjąć, odwinąć folię, przestudzić i obrać ze skórki (powinna odchodzić bez wysiłku pod samymi palcami).

W międzyczasie przygotować dressing w kubeczku - ser Blue Cheese pokruszyć drobno i wymieszać/rozetrzeć z pozostałymi składnikami. Odstawić, żeby się smaki przegryzły.

Upieczone i obrane buraki pokroić w półplasterki. Wędzonego łososia pokroić na niewielkie kawałki. Jeśli używamy pora, pokroić go w cieniutkie półplasterki. Na półmisku ułożyć kolejno warstwami roszponkę, buraki, łososia oraz por lub kiełki rzodkiewki. Dodać dressing osobno lub polać fantazyjnie pomiędzy burakami a łososiem. Można posypać płatkami chilli dla zaostrzenia smaku. 

Pomysł - Bonus:

Te same składniki wymieszać z dressingiem i zastosować jako nadzienie do naleśników. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz