wtorek, 24 listopada 2015

PROSTY KURCZAK PO TAJSKU



Składniki na 2 porcje:
  • 4-6 podudzi ("pałek") z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • odrobina oleju
  • 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca
  • świeże zioła do ozdoby: kolendra, bazylia, natka pietruszki
Na marynatę:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • szczypta suszonych płatków chilli *
  • mała szczypta imbiru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki posiekanej dymki  
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, grzałka "góra-dół". Wszystkie składniki marynaty umieścić w kubeczku i starannie wymieszać, odstawić.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i 2 łyżki masła. Gdy masło całkowicie się rozpuści, włożyć podudzia z kurczaka na patelnię i smażyć  na dużym ogniu przez 2 minuty, następnie odwrócić mięso na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty, lekko zmniejszając płomień pod patelnią. 
Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem ze smażenia. 
Nakładać łyżką marynatę, starannie polewając każdy kawałek mięsa, resztą polać pomiędzy udkami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, piec około 20 minut. Po upływie tego czasu przewrócić udka na drugą stronę, umieścić naczynie żaroodporne na wyżej położoną półkę i przestawić grzałkę na "pieczenie od góry".  Dzięki temu mięso delikatnie się przypiecze z wierzchu, a sos lekko się skarmelizuje. Po około 10-12 minutach wyjąć naczynie z piekarnika.

Podawać gorące, lekko polane sosem powstałym z pieczenia, posypane siekanymi orzechami i listkami świeżych ziół. Smacznego! :)

*) podana ilość chilli, imbiru i czosnku daje delikatnie ostrą potrawę (w sam raz dla dzieci), w razie potrzeby warto zwiększyć ilość tych składników ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz