czwartek, 3 grudnia 2015

BITKI Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 

W AROMATYCZNYM SOSIE



Składniki na 2-3 porcje:
  • 400g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • szczypta tymianku
  • duża szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry o grubości 2cm. Delikatnie rozbić je tłuczkiem do mięsa, niezbyt płasko. Cebulę, czosnek i marchewki obrać, posiekać na plasterki. 
Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Na dość dużym ogniu smażyć mięso, około 1-2 minuty z każdej strony. Zdjąć je z patelni i przełożyć do większego garnka (najlepiej z grubym dnem). Na patelni podsmażyć cebulę, marchewkę i czosnek do momentu, aż cebula lekko się zezłoci. 

Zawartość patelni w całości przełożyć do garnka z mięsem. Zalać gorącym bulionem, dodać tymianek, majeranek, ziele angielskie i listki laurowe. Dusić na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 45-50 minut, pilnując żeby mięso cały czas było przykryte bulionem (w razie potrzeby podlać wodą). Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem; dodać łyżkę śmietany i pogotować jeszcze pół minuty. Sosu nie trzeba już zagęszczać, powinna wystarczyć mąka dodana na początku jako panierka - po tak długim duszeniu sos będzie lekko gęsty, esencjonalny i bardzo aromatyczny.

Podawać z ziemniakami, kaszą lub placuszkami z kaszy jaglanej (przepis tu na blogu: http://agikuchniasmaku.blogspot.com/2015/02/placki-z-kaszy-jaglanej-z-gulaszem.html )

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz