wtorek, 22 grudnia 2015

PIERSI Z KACZKI Z JABŁKAMI




Składniki na 3 porcje (UWAGA: ilość mięsa po upieczeniu zmniejsza się o prawie jedną trzecią ):
  • 1 podwójna pierś z kaczki z kością (jeśli jest głęboko mrożona, należy ją rozmrozić w lodówce, wstawiając ją tam co najmniej 24h przed pieczeniem), u mnie waga ok.700g
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • spora ilość suszonego majeranku
  • 2 jabłka 
  • 1 łyżeczka oleju
  • masło
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór (za pomocą pęsety). Skórę ponacinać cienko w kilku miejscach na krzyż. Czosnek obrać i posiekać drobno, wymieszać z olejem, solą i majerankiem. Miksturą natrzeć mięso ze wszystkich stron i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Jedno z jabłek obrać i pokroić na ósemki.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Pierś z kaczki wyjąć z lodówki, włożyć do brytfanki lub blachy z wysokim brzegiem, skórą do góry. Na dno wlać około pół szklanki wody. Na wierzch położyć kilka strużek masła. Dookoła poukładać ósemki jabłka. Wstawić do piekarnika, bez przykrycia.
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, po czym zmniejszyć do 180 stopni. W tym czasie część tłuszczu już się wytopiła, więc łyżką zebrać trochę płynu z dna brytfanki i polewać tym mięso równomiernie. Po kolejnych 20 minutach obrócić mięso na drugą stronę i piec dalej.

Gdy minie godzina, znów obrócić pierś (znów skórą do góry) i piec kolejne 15 minut. Sprawdzić widelcem, czy jest już upieczona - jeśli widelec miękko wchodzi w mięso, można wyjąć brytfankę.

Pozostawić do przestudzenia. Odkroić kość, odłożyć. Piersi pokroić na plastry (nie za cienkie). Na dużej patelni rozgrzać odrobinkę oleju, ułożyć na niej plastry kaczki obok siebie, na płasko. Na wierzch wyłożyć całą zawartość brytfanki i rozprowadzić równo. 
Drugie jabłko pokroić razem ze skórką na ćwierć plasterki, wetknąć je pomiędzy mięso na patelni. Dusić całość pod częściowym przykryciem, bez mieszania, przez około 8-10 minut, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. 

Podawać na gorąco z ziemniakami lub kluskami; lub na zimno np. na kanapkach. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz