wtorek, 15 grudnia 2015

ŚLEDZIE PIERNIKOWE Z MANDARYNKĄ 



Składniki na 2-3 porcje:
  • 2 śledzie matiasy 
  • 2 mandarynki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do piernika
  • 1 listek laurowy
  • szczypiorek do podania
Matiasy namoczyć przez około 2-3 godziny, odsączyć, pokroić na 1,5cm paski. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, każdą cząstkę przekroić na 3 części. Odłożyć 2 całe cząstki na bok. W kubeczku wymieszać olej z miodem, z odłożonych cząstek mandarynki wycisnąć sok i dodać do kubeczka. W słoiczku lub miseczce układać następujące warstwy: 
- kawałki śledzi
- szczypta przyprawy do piernika
- piórka cebuli
- kawałeczki mandarynki
- szczypta przyprawy
- łyżka zalewy miodowej
Warstwy powtarzać w tej samej kolejności, aż do zużycia składników. Listek laurowy wetknąć pomiędzy warstwy. Słoiczek szczelnie przykryć i wstawić do lodówki  na co najmniej dwie godziny. 


Podawać w temperaturze pokojowej, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: Blog Igraszki Losu  https://www.facebook.com/igraszki/?fref=nf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz