poniedziałek, 7 grudnia 2015

ZUPA MARCHEWKOWO - POMARAŃCZOWA Z IMBIREM



Składniki na 2-3 porcje:
  • 5 dużych marchewek
  • 1 duża cebula
  • 1 pomarańcza
  • kawałeczek imbiru świeżego lub szczypta suszonego
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • odrobina startego żółtego sera lub grzanki do podania
Marchew i cebulę obrać i pokroić na grube plastry.  W garnku rozgrzać olej, podsmażyć warzywa na średnim ogniu przez około 5 minut. Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i skórkę zetrzeć na tarce. Resztę pomarańczy mocno wycisnąć i sok wraz ze skórką dodać do garnka. Przyprawić imbirem oraz pieprzem. Poddusić całość około 10 minut, następnie zmiksować, zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą.
Pod koniec gotowania spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
Podawać z grzankami lub odrobiną startego sera. Smacznego! :)

*) Zupa znacznie zyskuje na smaku na drugi dzień, po odgrzaniu :)

Inspiracja przepisu: "Gotuj sprytnie jak Jamie" autorstwa Jamie'go Olivera

2 komentarze:

  1. Chętnie skosztowałabym twojej zupki, wygląda prze-smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I wygląda, i smakuje :) Warto zrobić!

      Usuń