wtorek, 10 listopada 2015

CURRY Z DYNIĄ, CIECIERZYCĄ 

I SZPINAKIEM



Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 mała puszka ciecierzycy
  • 1 mała dynia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • duża garść świeżych liści szpinaku
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta imbiru
  • mała szczypta suszonych płatków chilli
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek śmietany 18% lub 30%
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek,  miąższ pokroić na kawałki wielkości 2x2cm. Marchew obrać, pokroić w małą kosteczkę. Ciecierzycę odsączyć na sitku. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w drobną kostkę. Bulion podgrzać. 

W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, marchew i przyprawy. Mieszając, podsmażać na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodać dynię i ciecierzycę, wlać bulion i zagotować całość. Zmniejszyć ogień, gotować przez około 15 minut, mieszając i w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody. Doprawić do smaku według uznania. Gdy ciecierzyca będzie miękka, a danie nabierze lekko gęstej konsystencji, wlać śmietanę, zamieszać, pogotować jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu i zdjąć z ognia. Dodać liście szpinaku, wmieszać je do curry i odstawić na chwilę, żeby nieco zmiękły. Podawać gorące, ozdobione małym listkiem szpinaku lub natką pietruszki. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz