niedziela, 6 marca 2016

MINI SERNICZKI Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ



Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 750g twarogu (półtłusty, tradycyjny, w kostce)
  • 3 jajka
  • 120g cukru
  • aromat waniliowy (kilka kropli)
  • 120g ciastek, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 50g masła
Twaróg i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, bez termoobiegu.

Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, zdjąć i przestudzić. Ciastka połamać do miski lub pojemnika blendera (im wyższy, tym lepiej, ciastka będą się rozpryskiwać), dodać wystudzone masło i zblendować na drobny piasek. Odstawić.

Twaróg dwukrotnie zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier oraz aromat waniliowy. Zmiksować na średnich obrotach, krótko, tylko tyle żeby składniki się połączyły. Zbyt długie miksowanie sprawi, że serniczki urosną za wysokie, a potem nieestetycznie opadną.

Foremkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami (Uwaga! Kolorowe papilotki mogą lekko zafarbować serniczki!).  Zblendowaną masę ciasteczkową wykładać na dno papilotek (około 1 łyżka na sztukę), palcami lekko przyklepać. Masę twarogową nakładać do każdej papilotki, sięgając aż do górnej krawędzi (nie powinna wyrosnąć, więc żeby nie było za mało). Wygładzić wierzch.



Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut (nie więcej!). Upieczone serniczki mają jasny kolor i lekko ściętą, ale nie wypieczoną górę. Pieczone zbyt długo będą zbite i skurczone.

Wyciągnąć foremkę, wyłożyć pojedynczo na kratkę do przestudzenia (Uwaga! Gorące są jeszcze bardzo miękkie i delikatne!), pomagając sobie łopatką lub dużą łyżką. Gdy wystygną, włożyć je do lodówki na min. 2 godziny (muszą dojść i się związać). 



Po schłodzeniu od razu zdjąć papilotki (będą mokre), bez nich prezentują się ładniej :)  Można je posypać kakao lub polać polewą i ozdobić w dowolny sposób.

Polewa czekoladowa:
  • 150g czekolady mlecznej
  • 100g masła
Czekoladę połamać i razem z masłem włożyć do rondelka. W drugim rondelku nalać odrobinę wody (ok. 2cm) i postawić na średnim ogniu. Rondelek z czekoladą i masłem postawić na górze (warto dobrać rondelki tak, by para nie uciekała na zewnątrz) i podgrzewać, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Mieszając dokładnie rozpuścić polewę i zdjąć z ognia. Przestudzić chwilkę (około 2-3 minuty) i dekorować mini serniczki. 
Polewa zastyga dość szybko, więc od razu trzeba dekorować dodatkami. Smacznego! :)









*) Przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz