piątek, 4 marca 2016

ZUPA Z SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM






Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 200g soczewicy z puszki (waga z zalewą)
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 szklanki mleka kokosowego (lub 1/2 szklanki śmietany 18%)
  • szczypta trawy cytrynowej (lub łyżeczka soku z cytryny)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz, sos słodki chilli (opcjonalnie)
Soczewicę z puszki przełożyć na sitko, przelać przegotowaną wodą, odsączyć całkowicie z zalewy i odstawić. Bulion podgrzać. Marchew pokroić w małą kostkę lub półplasterki. Pietruszkę przekroić wzdłuż na pół. Cebulę i czosnek posiekać w dowolny sposób.

W większym garnku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i na niewielkim ogniu zeszklić. Gdy zmięknie, dodać czosnek i mieszając, podsmażyć przez chwilę. Dodać marchewkę, soczewicę i pietruszkę i podsmażać razem około 3 minuty. Wlać podgrzany bulion i mleko kokosowe. Zagotować, dodać kurkumę i trawę cytrynową. Gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą w razie potrzeby.

Pod koniec gotowania doprawić zupę odrobiną słodkiego sosu chilli oraz ewentualnie solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, korzeń pietruszki wyłowić i odłożyć. Zupę podawać gorącą, ozdobioną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz