piątek, 11 marca 2016

ŁOSOŚ Z SOSEM Z MANGO I PAPRYKI










Składniki na 2 porcje:
  • łosoś wędzony na gorąco (120g) - w temp. pokojowej
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • sok z 1 mandarynki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • natka pietruszki lub kolendry
Cebulę posiekać w kosteczkę. Mango obrać, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w niedużą kostkę. Paprykę pokroić w paski lub kostkę. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Gdy zmięknie, dodać paprykę i mango. Mieszając, smażyć przez 1-2 minuty, po czym wlać sok z mandarynki, przyprawić kurkumą i miodem, lekko osolić. Dusić na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut.

Z łososia zdjąć delikatnie skórę. W całości lub w kawałkach zanurzyć go w gotującym się sosie i razem dusić jeszcze przez 5-7 minut.

Na talerzu układać łososia wraz z dużą ilością sosu z mango i papryki. Posypać natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z kaszą gryczaną lub jaglaną. Smacznego! :)








Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz