czwartek, 31 marca 2016

SAŁATKA OBIADOWA ZE SZPINAKIEM 

I POMIDORAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 4 garście świeżych liści szpinaku
  • kawałek pora (biała część, dł. ok.8-10cm)
  • 5-6 rzodkiewek
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • świeże zioła - szczypiorek, pietruszka, kiełki rzeżuchy
  • 2 łyżeczki masła + 1 łyżeczka oleju 
  • sól, pieprz   
Rzodkiewki i por pokroić na półplasterki, pomidorki na ćwiartki, zioła posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać olej i 1 łyżeczkę masła. Od razu wrzucić liście szpinaku (jeśli patelnia nie jest dość duża, lepiej zrobić to w dwóch turach) i delikatnie osolić. Cały czas mieszając, podsmażać szpinak około 1-2 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć na durszlak, żeby odsączyć z soków.

Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżeczkę masła. Wrzucić pokrojony por, przyprawić solą i pieprzem , dusić na średnim ogniu około 3 minuty. Dodać rzodkiewki, mieszać i podsmażać kolejne 3 minuty. Pod koniec dodać pomidorki koktajlowe , znów mieszać i podsmażać około 2 minuty, aż pomidorki lekko zmiękną. Zdjąć z ognia. 
Warzywa przełożyć do miski, dodać odsączony szpinak i posypać posiekanymi ziołami, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu, jako dodatek do obiadu. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz