sobota, 27 lutego 2016

ZAPIEKANA BAGIETKA Z BOCZKIEM 

I SEREM



Składniki na 1 średnią bagietkę (czyli 2 porcje):
  • 1 średnia bagietka (w całości, niekrojona)
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150-180g boczku surowego, wędzonego
  • ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanej dymki (lub szczypiorku, bazylii)
  • sól, pieprz
Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć na chrupko, przestudzić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 

Masło, musztardę i sok z cytryny wymieszać starannie w miseczce. Dodać boczek, starty ser, posiekaną dymkę oraz przyprawy. Wymieszać farsz do połączenia się składników.

Bagietkę ponacinać na ok.2cm kromeczki, nie docinając do końca (pozostawić około 0,5 - 1cm od dołu). Łyżeczką nakładać farsz pomiędzy kromeczki (powinna zmieścić się zawartość 1 łyżeczki w jednym otworze), delikatnie odchylając kromki bagietki palcami tak, żeby ich nie rozerwać.



Gotową bagietkę ( w całości lub przekrojoną na pół, dla wygodniejszego zmieszczenia w piekarniku) zawinąć w folię aluminiową (matową stroną folii na wierzch) i ułożyć na blaszce w nagrzanym piekarniku. Piec około 15 minut. 

Gotowe bagietki wyjąć z folii, podawać natychmiast póki gorące, najlepiej samodzielnie odrywając palcami kolejne kromeczki z farszem. Smacznego! :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz